Reklama
 
Blog | Veronika Čáslavská

Když jídlo spojuje

Od Paříže přes Tokio až po New York. Je sobota 16. listopadu a ve světových metropolích včetně Prahy se objevují desítky pop-up restaurací, které po 24 hodinách opět zmizí z povrchu zemského. Mekkou pražských foodies se stává (nejen) vršovická Krymská ulice.

 

Je chladné sobotní ráno a Krymská se s kocovinou po páteční noci probouzí k životu.  Už u nejbližší tramvajové zastávky postává mladík, rozdává letáčky a láká kolemjdoucí do podniku Sběrné suroviny. Kdo se vydá za voláním chutí, ocitne se před dvojicí veselých mužů, která je obklopena hrnci. Kolem se tvoří hloučky strávníků. Zdá se, že se nad plastovými talířky s bramboračkou a chilli con carne náramně baví. 

Na oběd do Sběrných surovin.

Pop-up restaurace Sběrných surovin rozhodně není v oblíbené ulici pražských hipsterů osamocená. K nápadu pocházejícímu z Helsinek se připojila i veganská restaurace Plevel;  hned vedle si otevřela improvizovanou cukrárnu. O kus níže v ulici se zase netrhnou dveře od Café v lese. To poskytlo azyl rovnou několika skupinám nadšených kuchařů i pekařů.

Sladkosti Plevelu.

Na polévku z červené čočky se stojí fronta, stejně jako na řepný salát s kozím sýrem nebo tofu kuličky. Vedlejší místnost je plná sladkostí a dortů nejrůznějších tvarů a chutí. „S kamarádkou doma často pečeme a chtěly jsme vědět, zda má někdo zájem o to, co chutná našim manželům a dětem,“ říká Jana Kudláčková, která se spolu se svou kolegyní Kateřinou Pioreckou akce účastní již podruhé. „Pečení věnujeme celý den před akcí,“ dodává zpoza stolu posetého pekáči buchet.  

Reklama

U dvou buchet pro buchtu.

Místo k sezení je prakticky nemožné sehnat, lidé klábosí nad ulovenými pochoutkami, vzájemně si vyměňují dojmy z kuchyně i ze života a v Café v lese to zase jednou žije. A to i mimo páteční noc.

Sobotní ráno v Café v lese.

„Je hezké vidět, jak lidé přichází a jak jídlo spojuje. Jít večer na pivo, to je klasika; toto je v České republice něco úplně nového. Mám z toho obrovskou radost,“ říká Ondřej Kobza, kavárník a majitel Café v lese. Ten vyrazil navštívit své kolegy do sousední Pracovny, rovněž políbené dnem gastronomie.

Ondřej Kobza v Pracovně.

Kořeny nápadu sahají do Finska. Tam se v květnu 2011 během 24 hodin poprvé otevřelo na čtyřicet dočasných bister. Od té doby se den restaurací koná čtyřikrát ročně všude po světě. Jak uvádí oficiální webové stránky projektu, v sobotu vzniklo 1383 občerstvovacích zařízení ve 190 městech v 31 zemích. Restauraci nanečisto si může otevřít každý a kdekoliv. Stačí ji zaregistrovat a označit symbolickým R.

Mít vlastní restauraci nikdy nebylo jednodušší.

V České republice měl Restaurant Day premiéru v květnu, podruhé nakrmil pražské ulice v srpnu. Listopadové choutky byly dílem třetím a pokračování společenských a gastronomických zážitků se plánuje na 16. února 2014. Máte chuť?  

 

 

 

Foto: Alexander Cook Storek