Reklama
 
Blog | Veronika Čáslavská

A ty, černej, zůstaň vzadu, nestrkej sem svoji bradu

Chcete-li letos kráčet s posledními módními výstřelky, vyvarujte se žluté, černé, čokoládové a všem jejich odstínům. Nosí se jen bílá, a to na mole jménem předvolební kampaň. Půjdete s trendem?

„Nelze od společnosti jen brát, je jí potřeba i adekvátně dávat. Cikáni by měli probudit své elity, semknout se a usilovat o vlastní stát, právo na sebeurčení je právo každého národa, a proto by také Česká republika měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci, tedy nejlépe do některého ze států Indie,“ uvedl na svém Facebooku lídr strany kandidující do poslanecké sněmovny. „Opět jsem byl médii obviněn, že jsem prý rasista,“ stěžoval si autor výroku. Rovněž nařčení, že se jedná o vágní populismus, ho podle všeho vážně ranilo. Seznamte se, Tomio Okamura.

S tou Škodovkou to není tak růžové, budeme alespoň vyvážet Romy. Přijdou pak na řadu další menšiny? Zakážeme konzumaci číny i sushi a místo thajských restaurací budeme mít knedlíkárny? Okamura padl do noty mnohým voličům a přes výroky zavánějící rasismem, xenofobií a nacionalismem patří k nejpopulárnějším politikům v naší černobílé republice.

Politické hnutí pana Okamury varuje, že bez práce nejsou koláče a kdo řádně nevychovává děti, nezaslouží si podporu. Z programu Úsvitu přímé demokracie se zdá, že byl tvořen jako pasivní útok na menšiny, které se jaksi vymykají utopickému ideálu občana České republiky. Emoce, napětí a zloba. Chcete-li si přečíst povedený thriller, nahlédněte do programu hnutí.

Reklama

Pro společnost by bylo přínosnější stavět kampaň spíše na tom, o jaké kulturní hodnoty nás přistěhovalci a menšiny můžou obohatit. Hodit všechny do jednoho černého pytle a naservírovat je otupělým voličům je hyenismus, na který bohužel řada politiků sází.

 „Tady je Česká republika, tady se bude mluvit česky a tady se budeme chovat všichni slušně,“ prohlásil na Facebooku na účet Romů Otto Chaloupka, člen Věcí veřejných. Proč se namáhat s konstruktivním řešením, když mnozí prahnou po bezmyšlenkovitém odsouzení, že?

Před volbami je třeba položit si otázku, zdali by strany, které těží z rasové nesnášenlivosti, neměly jít z kola ven. Horovat v dnešní době za Romy se nevyplácí. Přesto je třeba vnést trochu života do současného morálního umírání. Jsou to právě politici, kdo by měli jít nám, prostým i sprostým občanům příkladem. Proč neudělat krok vpřed a nerozmazat linku, která zemi dělí na černou a bílou? Šedá je dobrá, už je to tak.